Hizmetler
Çocuklar diş yüzeylerinde yaygın gözüken kahverengi siyah renklenmeler nedeniyle zaman zaman ağızlarını örterek konuşur ve gülmekten kaçınır. Çocuğun yediği ve içtiği renkli gıdalar ve kullandığı demir ilaçları diş yüzeyini boyayarak renklenme yapar. Düzenli ve etkili bir ağız bakımı olmadığında biriken mikroplar da (kromojenik bakteriler) dişlerin yüzeyinde kahverengi- siyah yaygın renklenme yapar. Diş yüzeyine sıkıca yapıştıkları için fırçalamayla da çıkmaz. Bu durum ebeveynler tarafından da sıklıkla çürükle karıştırılır. Bu renklenmeler profesyonel diş taşı temizliği ile kolaylıkla çıkarılır.
Yemek artıklarının yeterli ve etkin fırçalanmaması sonucu tükürük içinde var olan minerallerin diş yüzeyine çökelerek sertleşmesi ile diş taşı oluşur. Altı yaş ve sonrası özellikle alt kesici dişlerin iç kısımlarında ve üst büyük azı dişlerin yanağı bakan taraflarında sarı-beyaz diş taşı birikimi gözlenir. Diş taşı, içerisinde yoğun mikroorganizma barındırdığından diş eti zamanla hastalanır. Diş eti kenarlarında kızarıklık, ödem ve kanama artışı başlar. Çocuk dişlerini fırçalarken hassasiyet ve ağrı duyar. Fırçalamaktan kaçınır. Bu durum genel ağız hijyeninin bozulmasına, çürük artışına, mevcut durumun daha da kötüye gitmesine sebep olur. Düzenli diş temizliği çocuğu ağız bakımı konusunda motive eder ve farkındalık oluşturur.
Fissür örtücü (sealant) tedavisi aslında koruyucu bir dolgu uygulamasıdır. Dişlerin çiğneyici yüzeylerinde bulunan girintili çıkıntılı alanlara fissür denir. Bu alanlar yemek artıklarının birikimine müsait, temizliği zor bölgelerdir. Bu alanların çürüme başlamadan fissür örtücü denilen akıcı dolgu malzemesi ile örtülmesi bölgenin temizliğini kolaylaştırır ve çiğneme yüzeylerinde çürük gelişme riskini azaltır. Hem süt hem de daimi dişlere uygulanır.
Fissür örtücü yapılacak dişe herhangi bir kesim işlemi uygulanmaz, dişin uyuşturulmasına gerek yoktur. Çocuk hastalar için konforlu ve kolay bir uygulamadır. Tedaviye alıştırma sürecinde ilk tercih ettiğim işlemlerden biridir. Ebeveynler için de çocuklarının koltukta işlem yaptırabildiğini görmek motive edici olur.
Fissür örtücülerin amacı dişlerin daha derin bir şekilde çürümesini engellemektir. Fakat mevcutta bir çürüğü bulunan dişlere uygulanmaz, onlara dolgu yapılmalıdır.
Flor uygulaması diş çürüklerinin oluşumunu engellemek için ilk aşamada yapabildiğimiz güvenli bir tedavidir. Her altı ayda bir özellikle yoğun şekerli gıda tüketen çocuklarda yapılması önerilir. Flor tedavi süresince yutulmadığı için herhangi bir tehlikeli durum söz konusu değildir. Düzenli diş hekimi kontrollerinde flor uygulanıp uygulanmayacağına diş hekimi karar verir.
Uygulama sırasında öncelikle diş yüzeyleri fırçalanarak temizlenir. Flor jeli 3-4 dk boyunca uygulanır. Çocuğun jeli yutmaması için, aspiratörlerle çalışılır. İşlem bitiminde çocuğun jeli tükürmesi sağlanır. Sonrasında en az bir saat bir şey yenilip içilmez.
Çocuk diş hekimliğinde genel anestezi uygulamaları anne babalar tarafından merak edilen fakat yine de tedirginlikle yaklaşılan bir konudur. Peki hangi durumlarda çocuklarda genel anesteziyi öneriyorum. Koltukta oturamayan, davranış düzenleme yöntemleriyle tedaviye uyum gösteremeyen, korku ve kaygı düzeyi yüksek çocuklara uygulanabilir. Yaşı küçük olan çocuklarda, engelli bireylerde, tedavileri uzun seanslar gerektirecek, çok sayıda tedavi edilmesi gereken dişi bulunan bireylerde ve bulantı refleksi olan hastalarda öncelikli tercih edilir. Hastanın yapılması planlanan tüm dental işlemlerinin tek bir seferde bitirilmesi büyük bir konfor yaratmaktadır.
Genel anestezi altında diş tedavisi hastane şartlarında gerçekleştirilir. Çocuk doktoru ve anestezi doktoru işlem öncesinde çocuğun genel muayenesini yapar ve kan tetkiklerini ister. Eğer aksi bir durum yoksa randevu günü planlanır. İşlem günü çocuğun öksürük, burun akıntısı gibi üst solunum yollarını ilgilendiren herhangi bir sorunun olmaması gerekir. Ameliyathane şartlarında gerekli olan bütün tedaviler çocuk diş hekimi tarafından 1- 4 saat içerisinde tamamlanır. Derlenme için odaya alınan hasta genelde aynı gün taburcu olur. İşlem sonrasında çocuğun evine gidip dinlenmesi, kreşe ya da parka gitmemesini öneririm.